måndag 7 april 2014

Äggtema: Omelettrulle med tonfiskfyllning, Fyllda chokladmaränger


Leilas tips på hur man får lyckade maränger:
När man vispar maräng är det viktigt att bunken är helt torr och fri från fett. Använd inte en plastbunke eftersom fett kan gömma sig i små rispor på insidan av bunken. Fett gör nämligen att marängen blir glansig och inte lyfter i ugnen. Använd en glasskål eller en rostfri kopparbunke.
Äggvita som stått i kylen och luftat sig några dagar passar alldeles utmärkt till maräng eftersom lite vatten hinner avdunsta.
Citronsaft stärker äggvitan under vispning medan salt bara förlänger vispningen. Socker gör att skummet blir stabilt och förbättrar dessutom bakningsförmågan.
Om du vispar maräng med elvisp så börja med att vispa vitorna på medelhastighet tills skummet lyft ordentligt. Öka sedan hastigheten och vispa till en fast maräng. Om man vispar för länge så riskerar man att marängen blir smetig och sjunker ihop igen.
Sockret ska man tillsätta lite i taget annars riskerar man att marängen blir kompakt. Blir marängen glansig och rinnig, då har man tillsatt sockret för snabbt. Vispar man för hand kan man ställa bunken på sidan och vispa med stora tag, helst med en ballongvisp.
Maränger ska gärna gräddas på en lägre ugnstemperatur tills de blir helt torra.  Det är viktigt att förvara marängerna torrt, gärna i en burk med lock. Då håller de nämligen i flera veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar