Finland = tusen sjöars land -> mycket fisk = gratis mat
Hobby
Avkopplande på fritiden
Fiskens näringsvärde
Protein - fullvärdigt
Fettet = bra fett för hjärna, hjärta och blodet. Bra "smörj"
Mineralämnen och vitaminer: kalcium, fosfor, D-, E-, A-, B-vitamin
Varför inte fisk?
Vattnet som fisken fiskats i - var?
Hur friskt är vattnet där fisken levt?
Havet, sjö, älv
Nära industri?
Ohållbart fiske
Överfiske av vissa arter
Fiskemetoder som bidrar till förstöring. Ex. trålfiske där de fiskar upp kolossala mängder andra arter som sedan kastas tillbaka i havet döda = som skräp. Död i onödan
Varför strömming?
En av de viktigaste fiskarna
Kan fiskas året om
Som matfisk är den bäst på hösten då fetthalten är som högst
Kan köpas som hel, rensad, filead eller skinnfri
BILLIG
Liten fisk = mindre tungmetaller
Köpa och förvara strömming
Köp den färsk
Rensa genast efter köpet eller efter fångst
Använd inom 2 dagar eller frys in (3-6 månader som bäst)
Klara ögen
Röda gälar
Fuktigt skinn
Frisk doft
Köpa BRA fisk, HÅLLBAR fisk
Det du väljer att köpa har en inverkan på hela planeten, Östersjön och många andra djur och människor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar