måndag 7 oktober 2019

Strömming

Varför fisk?

  • Finland = tusen sjöars land  -> mycket fisk = gratis mat
  • Hobby
  • Avkopplande på fritiden
  • Fiskens näringsvärde  
    • Protein - fullvärdigt
    • Fettet = bra fett för hjärna, hjärta och blodet. Bra "smörj"
    • Mineralämnen och vitaminer: kalcium, fosfor, D-, E-, A-, B-vitamin
Varför inte fisk?
  • Vattnet som fisken fiskats i - var?
  • Hur friskt är vattnet där fisken levt?
  • Havet, sjö, älv
  • Nära industri?
  • Ohållbart fiske
    • Överfiske av vissa arter
    • Fiskemetoder som bidrar till förstöring. Ex. trålfiske där de fiskar upp kolossala mängder andra arter som sedan kastas tillbaka i havet döda = som skräp. Död i onödan

Varför strömming?

  • En av de viktigaste fiskarna 
  • Kan fiskas året om
  • Som matfisk är den bäst på hösten då fetthalten är som högst
  • Kan köpas som hel, rensad, filead eller skinnfri
  • BILLIG
  • Liten fisk = mindre tungmetaller

Köpa och förvara strömming

  • Köp den färsk
  • Rensa genast efter köpet eller efter fångst
  • Använd inom 2 dagar eller frys in (3-6 månader som bäst)
  • Klara ögen
  • Röda gälar
  • Fuktigt skinn
  • Frisk doft

Köpa BRA fisk, HÅLLBAR fisk

Det du väljer att köpa har en inverkan på hela planeten, Östersjön och många andra djur och människor.

  • Välj SMÅA fiskar
  • VILDFISKAT, helst med nät, inte trålare
  • Välj fisk som är fiskade nära ditt hem. LOKALT
  • Välj fiskar som är "cerfitifierade" ---> ex. MSC
    • https://www.msc.org/se/ 
      •  icke vinstdrivande organisation som driver ett miljömärkningsprogram för vildfångad mat från haven

Så steker du strömming



Så rensar du strömming



Österbottniska yrkesfiskare fiskar strömming

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar