Ord och begrepp ni ska kunna

Bra video med vanliga ord som används i köket, verb



Ansa = Rensa bort t.ex. skadade delar på frukt och grönt eller grova stjälkar och blast på grönsaker

Bena ur = Ta bort ben från fågel, kött eller fisk. Blanchera Lägga ett livsmedel i kokande vatten och koka upp, därefter snabb avkylning.

Blötlägga Lägg ett torkat livsmedel, t.ex. ärter, bönor eller lutfisk i vatten före tillagning.

Bottenredning Reda en vätska genom att först smälta smör i en kastrull, sedan tillsätta mjöl (oftast vetemjöl) och därefter under omrörning späda lite i taget med vätskan och låta koka någon minut. Du kan också reda en vätska genom att vispa ut mjölet i lite kall vätska och därefter tillsätta resterande kall eller varm vätska och låta alltsammans koka upp under omrörning.

Bryna =  Att steka en råvara i t.ex. smör tills den får stekyta med fin gyllenbrun färg.

Bräsera =  Bryna, därefter späda med vätska och koka färdigt under lock.

Bröa =  Strö ett tunt lager ströbröd i en smord bakform, så att kakan inte fastnar i formen. Eftersteka Fortätta stekningen på svag värme av ett redan brynt livsmedel, med eller utan vätska (använd lock om du eftersteker i vätska).

Filea =  Skära fisk i två eller fyra skinn- och benfria filéer.

Fritera =  (flottyrkoka) Upphetta i rikligt med olja eller kokosfett (150-180 grader). Koka i olja.

Fräsa Steka ett livsmedel på svag värme utan att det får färg.


Förvälla = Lägga t.ex. grönsaker i kokande vatten och låta dem koka några minuter.

Gratinera =  Ge ytan på en maträtt en vacker färg i ugnen, under grillelement eller med stark övervärme. Rätten kan vara täckt med gratängsås eller vara överströdd med riven ost eller ströbröd.

Grava =  Torrsalta en råvara t.ex. lax, med tillsats av socker och kryddor och därefter låta råvaran ligga i kyl 1-2 dygn i den lake som bildats.

Grilla =  Steka i grillugn, grillpanna eller på galler ovanför glöd.

Marinera =  Gnida in ett livsmedel med kryddor, eller lägga det i marinad, för att det ska få en annorlunda smak. En marinering kan göras på en timme eller ett dygn.

Mjuksteka =  Steka ett livsmedel på svag värme så att det behåller en mjuk konsistens. Bacon t.ex. läggs i kall stekpanna och steks på svag värme.

Nagga =  Att göra små hack eller hål i en utbakad eller kavlad deg. Ger en jämnare yta efter gräddning.

Panera =  Vända en råvara i mjöl eller ströbröd, ibland efter att ha doppat den i uppvispat ägg. Vid dubbelpanering tar man först mjöl, därefter ägg och till sist ströbröd.

Passera =  Pressa ett livsmedel, t.ex. kokta bär eller grönsaker, genom en sil så att det blir finfördelat och ev. rester av skal och kärnor skiljs av.

Pochera =  Sjuda t.ex. fisk eller ägg utan skal i vätska.

Primör =  Det första av årets skörd. Putsa Ta bort hinnor, benbitar och brosk på t.ex. kött.

Reda =  Ge en sås, sky, soppa eller stuvning lagom konsistens genom att tillsätta någon form av stärkelse, t.ex. mjöl. En del rätter kan också redas med äggula.

Reducera =  Koka samman såser eller spad till önskad konsistens och vätskemängd.

Rosta =  Att hetta upp ett livsmedel utan matfett i ugn, stekpanna eller brödrost till önskad färg, smak och konsistens.

Råröra =  Att röra bär med socker till sylt eller mos. Rårörd sylt har kort hållbarhet eftersom den inte kokas.

Sikta =  Att hälla kakao eller t.ex. mjöl genom en sikt eller sil för att få bort eventuella klumpar.

Sjuda =  Koka sakta på svag värme vid en temperatur som ska hållas strax under kokpunkten. Vätskan rör sig sakta och små bubblor syns vid ytan.

Sky =  Fett och spad från kött eller fågel som bildas vid tillagning och används som bas för sås.

Skålla =  Behandla livsmedel, t.ex. mandel och tomater med kokande vatten för att lättare kunna ta bort skalen.

Skåra =  Att göra ytliga snitt med vass kniv eller rakblad i t.ex. matbröd. Risken för sprickor i brödet minskar.

Slanta  =  Att skära grönsaker i tunna skivor.

Smaka av   Smaka på rätten mot slutet av tillagningen och eventuellt tillsätta mer kryddor eller annan smaksättning.

Smöra  =  Pensla eller gnida in t.ex. en bakform med ett tunt lager smör.

Snabbkyla  =  Snabbt sänka temperaturen i ett livsmedel genom att skölja eller sänka ner det i kallt vatten.

Sorbet  =  En lös, isig glass som är läskande och mager med en frisk frukt- eller bärsmak.

Sousvide  =  Under vakuum, tillagning enligt vakuummetoden.

Spritsa =  Trycka t.ex. vispad grädde, kristyr, kakdeg eller potatismos genom en spritspåse med munstycke för att ge dem ett dekorativt mönster.

Späda =  Tillsätta en vätska till t.ex. en sås eller soppa för att få en tunnare konsistens.

Strimla =  Skär i avlånga bitar.

Stuva =  Ge en rätt tjockare konsistens, oftast genom att tillsätta en mjölredning.

Toppreda =  Reda en varm vätska genom att vispa ner mjöl utrört i lite kall vätska och sedan koka upp under omrörning och eventuellt låta koka några minuter.

Tärna =  Skära en råvara, t.ex. rotfrukter, i tärningar.

Ugnsbaka  =  Tillaga i torr värme i ugn t.ex. potatis och rimmad skinka.