Bra video med vanliga ord som används i köket, verb
Ansa = Rensa bort t.ex. skadade delar på frukt och grönt eller grova stjälkar och blast på grönsaker
Bena ur = Ta bort ben från fågel, kött eller fisk.
Blanchera
Lägga ett livsmedel i kokande vatten och koka upp, därefter snabb avkylning.
Blötlägga = Lägg ett torkat livsmedel, t.ex. ärter, bönor eller lutfisk i vatten före tillagning.
Bottenredning = Reda en vätska genom att först smälta smör i en kastrull, sedan tillsätta mjöl (oftast vetemjöl) och därefter under omrörning späda lite i taget med vätskan och låta koka någon minut. Du kan också reda en vätska genom att vispa ut mjölet i lite kall vätska och därefter tillsätta resterande kall eller varm vätska och låta alltsammans koka upp under omrörning.
Bryna = Att steka en råvara i t.ex. smör tills den får stekyta med fin gyllenbrun färg.
Bräsera = Bryna, därefter späda med vätska och koka färdigt under lock.
Bröa = Strö ett tunt lager ströbröd i en smord bakform, så att kakan inte fastnar i formen.
Eftersteka
Fortätta stekningen på svag värme av ett redan brynt livsmedel, med eller utan vätska (använd lock om du eftersteker i vätska).
Filea = Skära fisk i två eller fyra skinn- och benfria filéer.
Fritera = (flottyrkoka)
Upphetta i rikligt med olja eller kokosfett (150-180 grader). Koka i olja.
Fräsa = Steka ett livsmedel på svag värme utan att det får färg.
Förvälla = Lägga t.ex. grönsaker i kokande vatten och låta dem koka några minuter.
Gratinera = Ge ytan på en maträtt en vacker färg i ugnen, under grillelement eller med stark övervärme. Rätten kan vara täckt med gratängsås eller vara överströdd med riven ost eller ströbröd.
Grava = Torrsalta en råvara t.ex. lax, med tillsats av socker och kryddor och därefter låta råvaran ligga i kyl 1-2 dygn i den lake som bildats.
Grilla = Steka i grillugn, grillpanna eller på galler ovanför glöd.
Marinera = Gnida in ett livsmedel med kryddor, eller lägga det i marinad, för att det ska få en annorlunda smak. En marinering kan göras på en timme eller ett dygn.
Mjuksteka = Steka ett livsmedel på svag värme så att det behåller en mjuk konsistens. Bacon t.ex. läggs i kall stekpanna och steks på svag värme.
Nagga = Att göra små hack eller hål i en utbakad eller kavlad deg. Ger en jämnare yta efter gräddning.
Panera = Vända en råvara i mjöl eller ströbröd, ibland efter att ha doppat den i uppvispat ägg. Vid dubbelpanering tar man först mjöl, därefter ägg och till sist ströbröd.
Passera = Pressa ett livsmedel, t.ex. kokta bär eller grönsaker, genom en sil så att det blir finfördelat och ev. rester av skal och kärnor skiljs av.
Pochera = Sjuda t.ex. fisk eller ägg utan skal i vätska.
Primör = Det första av årets skörd.
Putsa
Ta bort hinnor, benbitar och brosk på t.ex. kött.
Reda = Ge en sås, sky, soppa eller stuvning lagom konsistens genom att tillsätta någon form av stärkelse, t.ex. mjöl. En del rätter kan också redas med äggula.
Reducera = Koka samman såser eller spad till önskad konsistens och vätskemängd.
Rosta = Att hetta upp ett livsmedel utan matfett i ugn, stekpanna eller brödrost till önskad färg, smak och konsistens.
Råröra = Att röra bär med socker till sylt eller mos. Rårörd sylt har kort hållbarhet eftersom den inte kokas.
Sikta = Att hälla kakao eller t.ex. mjöl genom en sikt eller sil för att få bort eventuella klumpar.
Sjuda = Koka sakta på svag värme vid en temperatur som ska hållas strax under kokpunkten. Vätskan rör sig sakta och små bubblor syns vid ytan.
Sky = Fett och spad från kött eller fågel som bildas vid tillagning och används som bas för sås.
Skålla = Behandla livsmedel, t.ex. mandel och tomater med kokande vatten för att lättare kunna ta bort skalen.
Skåra = Att göra ytliga snitt med vass kniv eller rakblad i t.ex. matbröd. Risken för sprickor i brödet minskar.
Slanta = Att skära grönsaker i tunna skivor.
Smaka av = Smaka på rätten mot slutet av tillagningen och eventuellt tillsätta mer kryddor eller annan smaksättning.
Smöra = Pensla eller gnida in t.ex. en bakform med ett tunt lager smör.
Snabbkyla = Snabbt sänka temperaturen i ett livsmedel genom att skölja eller sänka ner det i kallt vatten.
Sorbet = En lös, isig glass som är läskande och mager med en frisk frukt- eller bärsmak.
Sousvide = Under vakuum, tillagning enligt vakuummetoden.
Spritsa = Trycka t.ex. vispad grädde, kristyr, kakdeg eller potatismos genom en spritspåse med munstycke för att ge dem ett dekorativt mönster.
Späda = Tillsätta en vätska till t.ex. en sås eller soppa för att få en tunnare konsistens.
Strimla = Skär i avlånga bitar.
Stuva = Ge en rätt tjockare konsistens, oftast genom att tillsätta en mjölredning.
Toppreda = Reda en varm vätska genom att vispa ner mjöl utrört i lite kall vätska och sedan koka upp under omrörning och eventuellt låta koka några minuter.
Tärna = Skära en råvara, t.ex. rotfrukter, i tärningar.
Ugnsbaka = Tillaga i torr värme i ugn t.ex. potatis och rimmad skinka.