lördag 1 mars 2014

Kokning som metod i köket: pasta, potatis, ris, ägg


Koka vatten, koka energisnålt
  • Välj bra storlek av kastrull och spisplatta 
  • Börja koka vatten med full effekt och reglera sedan temperatur enligt vad du ska koka
  • Kastrullocket på - sparar energi (värmen smiter) + kokar snabbare
  • Utnyttja eftervärme
  • Håll spisen ren - då förs värmen effektivt från platta till kastrull/stekpanna


Mikael Björklund förklarar om kokning HÄR: http://vetamix.net/

I inslaget visar Michael Björklund hur man kokar en råvara.
Tänk på: Använd en tillräckligt stor kastrull. Koka tillräckligt med vatten, så att råvaran som läggs i vattnet inte kyler ner vattnet. Om man snabbt vill stoppa kokningen av en råvara lyfter man den till en skål med iskallt vatten.



Koka pasta:




Koka potatis:



Koka ris:


Ingredienser:
LÅNGKORNIGT RIS 4 PORTIONER:

  • 3 dl långkornigt vanligt ris
  • 6 dl vatten
  • 3 krm salt

    BASMATIRIS 4 PORTIONER:
  • 3 dl basmatiris
  • 6 dl vatten
  • 3 krm salt

    JASMINRIS 4 PORTIONER:
  • 3 dl jasminris

    RÅRIS 4 PORTIONER:
  • 3 dl råris
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 4 dl vatten

    VILDRIS 4 PORTIONER:
  • 2 dl vildris
  • 6 dl vatten
  • 2 krm salt
Koka ris - olika tider för olika ris

Tillagning:

  1. LÅNGKORNIGT RIS: Lägg riset i en kastrull och fyll på med vatten samt salt. Koka upp och låt sjuda med lock i ca 20 minuter.
  2. BASMATIRIS: Lägg basmatiriset i en kastrull och koka upp med vatten och salt. Koka sedan på svag värme med lock i 20 minuter. Du kan också blötlägga riset i en halvtimme innan. Häll av vattnet och koka då med lock i 4 dl vatten i 15 minuter.
  3. JASMINRIS: Lägg riset i en kastrull och skölj jasminriset väl i några omgångar tills vattnet är nästan klart. Koka upp med vatten och låt koka på svag värme med lock i 10 minuter. Ta av från värmen och låt stå i ytterligare 10 minuter.
  4. RÅRIS: Skölj riset i durkslag eller i kastrullen och häll ut vattnet. Tillsätt vatten och salt. Koka upp och låt koka med lock i 45 minuter.
  5. VILDRIS: Koka upp vildriset med vatten och salt. Låt koka med lock på svag värme i ca 50 minuter. Du kan korta koktiden till 40 minuter genom att lägga vildriset i blöt 40 minuter innan.
Källa: http://receptfavoriter.se/recept/kokt-ris-koka-ris-riskokning.html

Koka ägg:

But if you must boil, follow this guide:

Äggets koktid varieras enligt vad man vill använda äggen till.