Koka vatten, koka energisnålt
- Välj bra storlek av kastrull och spisplatta
- Börja koka vatten med full effekt och reglera sedan temperatur enligt vad du ska koka
- Kastrullocket på - sparar energi (värmen smiter) + kokar snabbare
- Utnyttja eftervärme
- Håll spisen ren - då förs värmen effektivt från platta till kastrull/stekpanna
Mikael Björklund förklarar om kokning HÄR: http://vetamix.net/
I inslaget visar Michael Björklund hur man kokar en råvara.
Tänk på: Använd en tillräckligt stor kastrull. Koka tillräckligt med vatten, så att råvaran som läggs i vattnet inte kyler ner vattnet. Om man snabbt vill stoppa kokningen av en råvara lyfter man den till en skål med iskallt vatten.
Koka pasta:
Koka potatis:
Koka ris:
Ingredienser:
LÅNGKORNIGT RIS 4 PORTIONER:
- 3 dl långkornigt vanligt ris
- 6 dl vatten
- 3 krm salt
BASMATIRIS 4 PORTIONER: - 3 dl basmatiris
- 6 dl vatten
- 3 krm salt
JASMINRIS 4 PORTIONER: - 3 dl jasminris
RÅRIS 4 PORTIONER: - 3 dl råris
- 8 dl vatten
- 1 tsk salt
- 4 dl vatten
VILDRIS 4 PORTIONER: - 2 dl vildris
- 6 dl vatten
- 2 krm salt
Tillagning:
- LÅNGKORNIGT RIS: Lägg riset i en kastrull och fyll på med vatten samt salt. Koka upp och låt sjuda med lock i ca 20 minuter.
- BASMATIRIS: Lägg basmatiriset i en kastrull och koka upp med vatten och salt. Koka sedan på svag värme med lock i 20 minuter. Du kan också blötlägga riset i en halvtimme innan. Häll av vattnet och koka då med lock i 4 dl vatten i 15 minuter.
- JASMINRIS: Lägg riset i en kastrull och skölj jasminriset väl i några omgångar tills vattnet är nästan klart. Koka upp med vatten och låt koka på svag värme med lock i 10 minuter. Ta av från värmen och låt stå i ytterligare 10 minuter.
- RÅRIS: Skölj riset i durkslag eller i kastrullen och häll ut vattnet. Tillsätt vatten och salt. Koka upp och låt koka med lock i 45 minuter.
- VILDRIS: Koka upp vildriset med vatten och salt. Låt koka med lock på svag värme i ca 50 minuter. Du kan korta koktiden till 40 minuter genom att lägga vildriset i blöt 40 minuter innan.
Koka ägg:
Äggets koktid varieras enligt vad man vill
använda äggen till.
På bilden ovanför ser du skillnaden mellan
de olika minutrarna.(Bild: http://www.buzzfeed.com/readcommentbackwards/42-clever-food-hacks-that-will-change-your-life-dmjk?sub=2530273_1519658)