måndag 28 oktober 2019

Introduktion till MATVAL OCH NÄRING

Introduktion till MATVAL OCH NÄRING
s.251-271 i boken

Utvecklingsländer:
Otillräcklig näring kan leda till livshotande sjukdomar och tillstånd!
Alla har inte möjlighet till att välja VAD de äter!

Undernäring...proteinbrist - hjärnskador, otillräckliga antikroppar, svårt att överleva infektioner
Vattenproblem
A-vitaminbrist - blind/ dålig syn, infektioner, tillväxten fördröjs
Industriländer och de vid den tempererade zonen som lever GÖTT
Det behövs att vi som har pengar och kan göra val gör medvetna val i matbutiken!
Jordreform, jordbruksreform behövs för att minska på intensiv odling som utarmar jordens resurser.

De dagliga valen avgör s.252


Vad väljer du att äta och varför?
Äter du mångsidigt eller är du "kräsen"?

Mat är inte endast en näringskälla utan också en njutning och höjer välbefinnandet.
Förutom mat finns det förstås andra saker som ger livsglädje och kraft.

Fyra hörnstenar i en kost som främjar välmåendet:


  1. Njut av maten
  2. Ät mångsidigt
  3. Ät balanserat
  4. Ät måttligt

Ät regelbundet så orkar du bättre s. 254

Måltidsrytm
  • Morgonmål
  • Mellanmål?
  • Lunch
  • Mellanmål
  • Middag
  • Kvällsmål

Modeller som styr matvalet s. 255 - 256

Kostcirkel VS Kostpyramid

KostcirkelMångsidig, lite av alla sektorer varje dag 

http://healthbyhelena.com/2012/03/sunt-fornuft-vad-ar-det/

Kostpyramiden
Hur mycket av varje grupp.
Längst ner=basen, ät mest,högst upp ska du äta minst av

https://svenska.yle.fi/artikel/2014/01/23/nya-kostrekommendationer-mindre-rott-kott-mera-frukt


Vegetarianens kostpyramid

https://kaosprinsessa.wordpress.com/2013/05/25/vegetariskvegansk-kostpyramid/

Tallriksmodellen
Mer konkret vad och mängder för en tallrik


DIET vs KOST vs LIVSSTIL

Vad tänker du på när du hör ordet diet? För mig i alla fall är ordet negativt laddat och antyder att det är ett tillfälligt och tråkigt sätt att äta på. Jag rekommenderar sällan dieter. 
Kost= maten, intaget, matvalen och matvanorna
Många faktorer påverkar kosten:

1966 publicerar läkaren Robert Atkins en artikel i Harper’s Bazaar. Atkins förespråkar en kolhydratfattig kost, och ger upphov till ”Atkinsdieten”. 1990 rasar Oprah Winfrey i vikt med hjälp av Optifast. 
2000-talet: Snabba kolhydrater blir den nya viktboven.
GI-metoden, LCHF och Atkinsdieten blir de nya inne-dieterna. Istället för att banta, d.v.s. gå ner i vikt på snabbast möjliga vis, handlar det om att lägga om sin livsstil och hitta balans mellan viktminskning och matnjutning.
1996–2000: Blodtypsdiet
Kan din blodtyp avgöra vad du ska äta? Forskare säger nej. Men det hindrade inte läkaren Peter D'Adamos bok Cook Right 4 Your Type från att sälja sju miljoner exemplar under sent 90-tal
  • Förtidsmänniskor samlade och åt mest växter, rötter, lavar
  • Senare började vi jaga och bruka jorden
  • Utbudet påverkar kosten
  • Ekonomi påverkar kosten
  • Världsdel, landet, landsbygd vs stad
  • Vad är den "typiska finska kosten"?
  • Har suddats ut, kostvalet i Finland är ett personligt val
  • Trender
  • Hälsofantast
  • Matlagningskunskaper
  • Ålder och antal i ett hushåll påverkar kosten
  • Religion
  • Specialkost
  • Näringskunskap, kroppen behöver 50 livsnödvändiga ämnen

Istället en livsstilsförändring. Tanken med livsstilsförändring är att ta den tillfälliga, tråkiga dieten till något du kan hålla på med livet ut – fast på ett bra sätt! Ett sätt att äta på som du mår bra av och som du vill fortsätta med just därför. Det du inte mår bra av äter du mindre av, och det du mår bra av äter du mera av, om man förenklar det hela. Visst kan man fuska lite ibland, men om du lyssnar på kroppen så kommer du att vilja välja näringsrik mat som mättar länge, istället för de snabba nödlösningarna. Och det är först då som de riktiga resultaten också visar sig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar