söndag 27 oktober 2019

Energi & kolhydrater

Varför behöver du mat? s.259

Byggnadsmaterial
och energi till det du gör; hjärtat, lungor och hjärnans funktioner

Av mat får du:

  • Energi till organ som hjärta, lungor och hjärna
  • Energi till att behålla kroppstemperaturen
  • Energi för arbete

Vad behöver du energi till? s. 262

Allt du gör är väl det enkla svaret. 
Det beror på olika faktorer HUR mycket energi du behöver:
  • Ålder
  • Storlek
  • Aktivitet
  • Växande
  • Kön
  • Hälsotillstånd
Den energi som växter producerat i fotosyntesen äter vi människor för att få energi.

Välj mat enligt energiförbrukning s. 263

Mängden energi är en sak man kan välja enligt, ex. listan ovan, men det finns också andra saker som påverkar när du äter, intaget av energin.
  • Vad
  • Hur mycket
  • Varför
  • Var
  • Hur
  • När
Hur mycket förbrukas av energin du ätit? Många saker påverkar där också:
  • Motion
  • Fritidsmotion
  • Vardagsmotion

Energigivande ämnen är:

Kolhydrater
Fetter
Proteiner

(Kosten och hälsan, UBS, 2009)

Kolhydrater s. 264

Hälften av energin för en dag bör komma från kolhydrater

Kolhydrater är:
  • Socker - upptas snabbt
  • Stärkelse - upptas långsammare
  • Kostfibrer - upptas långsamt
Kolhydratrika produkter är:
  • Spannmålsprodukter
  • Potatis
  • Bär och frukt = viktiga och förmånliga energikälllor
Av kolhydrater - SOCKER & STÄRKELSE & KOSTFIBRER

STÄRKELSE
Stärkelse finns i spannmål, potatis och rotsaker.
Stärkelse bryts ner i kroppen till ett socker, glukos eller druvsocker (finns också fruktos och fruktsocker)

SOCKER
  • Glukos och fruktos finns i bär, frukter och i honung
  • Laktos= mjölksocker finns i mjölk och mjölksocker (Laktosintolerans=kroppen har brist på enzymet laktas som bryter ner laktos)
  • Sackaros = vanligt socker av sockerrör eller sockerbetor
Kanske du har sett utställningar eller planscher med sockerhalten i olika produkter?
Kanske du läser på innehållsförteckningar hur mycket socker det finns i produkter?

Du kanske inte visste att socker kan skrivas på över flrea hundra olika sätt och namn på innehållsförteckningarna?



KOSTFIBRER
Kostfibrer är en kolhydrat som inte tas upp i kroppen. 
Kostfibrernas nyttiga uppgifter:
  • Hjälper tarmarnas funktioner
  • Maten går snabbare genom tarmarna
  • Ger mättnadskänsla
  • Förhindrar tarmsjukdomar, ex. tjocktarmscancer
  • Blir som en hinns kring maten i magsäcken så att näringsämnen tas upp långsammare
(Kosten och hälsan, UBS, 2009)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar