måndag 19 augusti 2019

Kunskap om vegetariskt

Hur kan vegetarisk mat vara klimatsmart?

  • Ditt val avgör - allt du köper påverkar klimatet, miljön, naturen, djuren och vattnet mer eller mindre
  • Tänk: SMART mat SMART MAT
  • Det är inte klimatsmart att köpa produkter som skövlar regnskogar eller som man vet att det finns mycket slavarbete inom
  • Säsongsmat, inte så processat/fabrik, ekologiskt, närproducerat


Vad är klimatsmart mat? Klicka här för att läsa mer eller se videos
Vilka är fördelarna med vegetarisk mat?

  • Hälsa

Vilka är nackdelarna/ det svåra med vegetarisk mat?


  • Vi är inte vana vid att äta växtbaserat nuförtiden
  • Flera tänker att det är svårt och tar lång tid med alla vegetabilier
  • Du behöver tillskott av B12 = fås inte från växtriket och
    D-vitamin som alla i Finland ändå behöver ta
  • En rädsla för att inte få i sig tillräckligt med ex. protein, kalcium
    (lista på livsmedel med innehåll som innehåller mer kalcium, järn, protein) långt nere

Vad är det för skillnad på en vegetarisk tallriksmodell och en "allätares" tallriksmodell?

  • Grönsaker och rotfrukter (vitaminer, mineraler, fibrer) VS Kött, fågel, fisk
  • Kolhydrater (potatis, pasta, bröd, spannmål)
  • Minsta delen på tallriken (baljväxter: linser, bönor, groddar)


Bilden av vad som är hälsosam mat ändras lite nu som då.
Också vilka livsmedel som är hälsosamma.








Pris på proteiner från vegetabilier VS animalier





Matkonsumentens dilemman:
Överlevnad/medel för liv

Smak
– njutning
– minnen

Pris
– billig mat…
– kvalitet

Tid
– omedelbar hunger/ständigt sug
– ”den betande människan”

Hälsa
– risk/nytta-kalkyler
– trender

Marknadsföring

Miljö/klimat
– katastrofer

– dåligt samvete…

Vi väntar, shoppar, drömmer…
”Kommersialismen bygger på väntan som livsstil.
Framtiden sägs alltid vara bättre än nuet.
Bara du köper den prylen eller gör si och så blir allt mycket bättre.
Reklamen får oss att önska det vi inte har, att ständigt längta efter det andra: prylar, status, makt”.

(Helle Klein)


Vi sparar tid… Siffror på hur länge familjer tillreder mat:

1970 60 min
1980 30 min
2005 15 min
2019 ?

”Visst är det konstigt att vuxna lägger så mycket
tid på att arbeta för att tjäna pengar, så att de
kan köpa produkter som sparar tid, men är
sämre för HÄLSA, EKONOMI och MILJÖ?”
En klok pojke

Världens biologiska mångfald minskar snabbare än någonsin, det mesta utarmas och blir mer och mer sårbart:
regnskog skövlas för palmolja, sojafoder, bananer, kaffe, te, kakao…
mangroveträd, som skulle hålla kvar sanden, skövlas för t.ex. räkodling…
ris, majs, vete och potatis ger ungefär hälften av mänsklighetens energiintag…
tio arter dominerar jordens fiskodling och utfiskning är en realitet…
nästan allt kött kommer från gris, höns och nöt…
jordbruket är beroende av konstgödsel och bekämpningsmedel…

SÅ HÄR SER DET ÅRLIGA MATSVINNET UT I FINLAND I DAG

22 miljoner kggrönsaker
20 miljoner kgmjölkprodukter
21 miljoner kghemlagad mat
12 miljoner kgbröd
11 miljoner kgfärsk fisk
11 miljoner kgkött
8 miljoner kgpotatis
Källa: https://www.martha.fi/om-oss/projekt/tidigare-projekt
Kalorier/ energi - hur de "fyller" matsäcken
Olja, fågel, vegetabilier




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar