fredag 7 februari 2014

Hygienen då du arbetar i köket

  • Tvätta händerna noga, med tvål. Torka på ren handduk.
  • Använd förkläde 
  • Ha håret uppsatt för att minska risken att smuts kommer ner i maten och av säkerhetskäl ex. fastnar i en vispel.
  • Laga aldrig mat när du är sjuk, risken att smittor sprids ökar.
  • Om man har sår ska man undvika eller säkra med plåster att det inte kommer blod i maträtterna.
  • Ta av smycken såsom ringar, armband, klockor som kan gömma smuts under.
  • Använd alltid rena skärbrädor och diska mellan du skär olika livsmedel.
  • Se till att bara använda rena redskap.
  • Städa ordentligt efter dig själv på bänkytor, diskhon + kranen.
  • Diska bakplåtar efter användning och torka med vit torkduk.
  • Torka alltid av med fuktig trasa köksmaskinerna ex. elvisp, stavmixer.
  • Se till att också golv och skåp- och ugnsluckor är rena.
  • Laga maten ordentligt, se till att den blir väl genomstekt/kokt och ordentligt upphettad.
  • Mat som ska sparas: Kyl snabbt så man inte riskerar bakterietillväxt.
  • Byt disktrasan ofta.
  • Torka disken med en ren handduk.
  • Skölj frukt och sallad noga.
  • Städa i köket innan måltiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar