Årskurs 7
MÅL
Eleven skall lära
sig
§ betydelsen av goda seder för individens och familjens välbefinnande
§ förstå betydelsen av jämställdhet och positiva människorelationer
§ hur man klarar av vardagen i ett hushåll och hur detta påverkar egna
val och eget handlande
§ utföra vardagssysslor i anslutning till matlagning och hemvård
§ arbeta på ett hygieniskt, tryggt och ergonomiskt riktigt sätt
§ handla medvetet och ansvarsfullt som konsument samt inse betydelsen av
en hållbar utveckling.
INNEHÅLL
Eleven lär sig
§ ett gott uppträdande och ett bra bordsskick
§ att ta socialt ansvar och hänsyn till andra människor
§ grundläggande matlagningsmetoder och att tillämpa dessa i praktiken
§ allmänna näringsrekommendationer och att förstå betydelsen av en
hälsosam kost
§ planera olika måltider och samtidigt beakta de ekonomiska aspekterna
§ livsmedels- och kökshygien, textilvård och städning
§ avfallshantering och dess betydelse för miljön.
Kriterier för vitsordet 8 vid slutbedömningen
Samarbets- och interaktionsfärdigheter
Eleven
§ kan uppföra sig väl och i sitt uppförande ta hänsyn till andra samt
fungera självständigt och i grupp
§ känner till grunderna för planering, rättvis arbetsfördelning och
tidsanvändning i
§ hushållsarbetet och kan tillämpa dem i sitt lärande.
Skicklighet i praktiskt arbete
Eleven
§ känner till egenskaperna hos de vanligaste matlagningsmetoderna och kan
tillämpa denna kunskap i matlagningen
§ kan under handledning tillreda finländska maträtter och bakverk och
komponera sin måltid med beaktande av näringsrekommendationerna
§ kan använda sig av ändamålsenliga arbetssätt och använda de vanligaste
hushållsmaskinerna och hushållsredskapen på ett tryggt sätt
§ kan tolka skötselanvisningar för textilier och vårda de vanligaste
textilierna
§ kan utföra vanliga städsysslor i hemmet
§ kan handla på ett för miljön skonsamt sätt, välja ändamålsenliga tvätt-
och rengöringsmedel och utföra en första sortering av hemmets avfall.
Färdigheter i informationssökning och
informationshantering
Eleven
§ kan söka och utnyttja information om huslig ekonomi ur olika källor,
tolka de vanligaste produkt- och förpackningsbeteckningarna och andra symboler,
reflektera övertillförlitligheten i olika slag av information
§ kan i huvuddrag beskriva vad hushållskostnaderna består av och göra upp
en plan för sin penninganvändning
§ känner till konsumentens viktigaste ansvar och påverkningsmöjligheter.