onsdag 23 oktober 2019

Kanelsnurror & örfilar


Kärt barn har många namn!
  • Kanelsnurror
  • Örfilar
  • Kardemummabulla
  • Snurrade kanelbullar

Finns det något godare än riktigt saftiga kanelsnurror med mycket fyllning och pärlsocker? 
Det ska kännas som man äter ett fluffigt moln.

(https://www.pullahiiri.com/2017/10/taydelliset-korvapuustit-ja-vinkit.html)



Fyllning för 2 personer/ 16 st bullar:

  • 1/2 dl socker
  • 3 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör


Redskap:

  • Kavel
  • Lilleman för att a) skära b) bre ut fyllningen 
    • (Degsporre för att skära till kanelsnurror)
  • Skärbrede under degen - skär inte på vita bänken










Knåda enligt kattmetoden, Sebastien Boudet:


Hur vet du att du har knådat degen tillräckligt?

  • Lite mjöl på ett rent finger
  • Tryck fingret på degen, 2 cm ner
  • Degen ska "pomppa" upp tilbaka och inte bli som ett hål

Smör i degen ska inte smältas på spisen
  • Väg upp smöret på en våg med bakplåtspapper
  • Du kan värma på en plasttallrik/ liten skål i mikron, 30 sekunder
  • Smöret ska inte rinna i mikron - annars tar det så länge att knåda in smöret

Varmvattenbad till degen
  • Proppen ner i diskhon
  • ca 5cm varmt vatten - inte för hett, ska vara som när du tvättar händerna
  • Skålen ner i vattnet
  • Galler på skålen för att inte duken ska hamna i vattnet
  • Jäsduk på gallret





Runddriva runda bullar: 




Efter rasten:

  • Städa en yta för att kunna baka ut bullar
  • Ta fram bakplåt + bakplåtspapper, ha den på spisen för att snabba upp jäsningen av de färdiga bullarna
  • Ta ut degen med degskrapa eller en kniv
  • Den tomma skålen ska i vattenbad - för att blöta upp torra degrester
  • OBS!! Ingen diskborste i degskålen! Diska med handen bort alla degbitar. Töm ut vattnet, sedan kan du diska med diskborste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar