måndag 26 augusti 2019

Konserveringens grunder

Varför?

  • Kan äta av skörd när man inte kan skörda, ex. blåbär i januari
  • Längre hållbarhet
  • Livsmedlen torkar inte ut
  • Du kan spara pengar genom att plocka i skogen eller på egen gård bär och frukter eller genom att köpa billigt när de är i säsong från butiken. Ex. tomatsås

Hur?

  • Djupfrysning
  • Torkning
  • Inläggning med ättika
  • Upphettning med socker
  • Saltning


När?

  • De flesta konserverar flitigt på hösten
  • Vartefter något är i säsong av sådant som är inhemskt eller importerat ex. nektariner, apelsinmarmelad


Vad?
Grönsaker
Rotfrukter: rödbetor i inläggning, gurksallad, kryddgurka
Kål: surkål
Lök: torkar
Frukter: kokar: mos till gröt, saft, gelé
Bär: fryser, kokar saft och gelé
Svamp: torkar eller förväller + infrysning
Örter: torkar eller fryser


Bra i början, sedan lite mer kemiskt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar