söndag 30 mars 2014

Ekologisk mat och produktion

http://www.krav.se/mer-eko-i-skolan

http://www.ekomatcentrum.se/MatrAttBestalla.htm

Bra och lättläst om ekologisk mat och hur man kan göra för att få in det i skolmaten:
https://drive.google.com/file/d/0B-aOLqdrEqiEZGgtMXc1NGJ4OGc/edit?usp=sharing

Källa: http://www.vaxteko.nu/html/sll/sjv/jordbruksinfo/JIN97-07/JIN97-07.HTM
Grunden för det ekologiska lantbruket är en omsorg om naturens grundläggande funktioner och tanken om global solidaritet. Målsättningen är att i lantbruket bedriva en långsiktig hållbar, och ur konsumentens synvinkel förtroendeingivande produktion av livsmedel och andra produkter av hög kvalitet. Strävan skall vara att i alla led (produktion, förädling, distribution etc) visa omsorg om naturliga processer och beteenden, samt utforma verksamheten så att:
  • markens och det övriga lantbruksekosystemets långsiktiga produktionsförmåga bevaras och stärks,
  • kulturlandskapets biologiska mångfald skyddas och utvecklas,
  • förbrukningen av fossila bränslen och andra icke förnyelsebara naturresurser, liksom utsläppen av föroreningar minimeras,
  • användningen av naturfrämmande ämnen undviks,
  • en god hälsa hos husdjuren främjas och att de ges möjlighet till ett naturligt beteende och en värdig tillvaro.
  • lantbrukaren ges en skälig inkomst, en säker arbetsmiljö samt glädje och tillfredsställelse i arbetet,
  • ekologiska livsmedel blir tillgängliga för alla konsumenter till ett rimligt pris.
Det ekologiska lantbruket strävar efter att stärka banden mellan landsbygd och tätort och mellan producent och konsument, genom största möjliga återcirkulering av näringsämnen och mullråvara och genom öppenhet kring verksamheten.


Hur du kan välja och tänka i butiken!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar