fredag 31 januari 2014

Mjölk


Hetta upp mjölk/ koka mjölk
  1. Välj en ytbehandlad kastrull
  2. Häll lite vatten + lite smör på botten
  3. Hetta snabbt upp mjölken utan lock 
  4. När mjölken är nära kokpunkten ser man ånga - sänk värmen
  5. Krydda mjölkrätter efter kokning - till sist

Kort film om mjölkproduktion



http://www.svenskmjolk.se/Mjolk-smor-och-ost/Ost/Tillverkning/#.Uv3DCfmSzX0


Pastörisera =
Upphetta mjölk till ~70 grader i 15 sekunder för att döda bakterier för förbättra hållbarheten.


Lactobacillus Acidofilus och Bifidus =
Mjölkbakterier som kan finnas i vissa mjölkprodukter, kan kallas för AB.
Kan lindra magbesvär och hjälpa mag- och tarmfunktioner. Kan motverka skadliga bakterier.








MJÖLKENS VÄG - PLANSCH
http://www.slc.fi/files/SLC_julisteet_LR_Part6.pdf

VALIO pratar på finska om mjölksyrebaktierier/ probioter